Фото елеваторного обладнання

Транспортне обладнання для елеватора: як зробити оптимальний вибір

      Експерти обговорили проблеми, пов’язані з вибором транспортного устаткування. Зокрема, фахівці елеваторної сфери розглянули плюси та мінуси різних видів конвеєрів, а також відзначили підводні камені при виборі обладнання.

Вибір конвеєра: ланцюгової або стрічковий

     Думки експертів

Директор «Варіант Агро Строй» Олексій Грушко

     Розповів, що 20 років тому вибір вітчизняного обладнання для елеваторів був зовсім невеликим, через те, що український ринок машинобудування тільки починав свій розвиток. За його словами, ланцюгові транспортери були більш популярними. Виробники реагували на попит, розробляючи, в основному, моделі ланцюгових транспортерів. За останні кілька років вибір транспортного обладнання розширився. Тепер на елеваторах встановлюють і стрічкові конвеєри.

     Також експерт пояснив як редуктор впливає на ціну

     На його думку, при виборі конвеєра слід звернути увагу і на технічні характеристики редуктора, які прямо впливають на ціну і на якість техніки, а не обмежуватися тільки типом транспортера. Як розповів Олексій Грушко, не можна орієнтуватися тільки на ціну. Існують певні показники якості редукторів, невідомі тим, хто стикається з елеваторним обладнанням вперше.

     Експерт зазначив, що є ряд показників, що впливають на вартість транспортера. Перший з них швидкість руху ланцюга, яка визначається потужністю редуктора і за стандартами не повинна перевищувати 0,54 м / с (а для соняшнику – не більше 0,45 м / с).

     Адже чим швидше рухається ланцюг, тим менше буде перетин короба і металомісткість. Вартість редуктора, який становить 20-40% вартості самого транспортера, також буде менше, адже чим з більшої кількості знижуються обороти, тим сам редуктор складніше. В такому випадку, як пояснює директор «Варіант Агро Строй», транспортери навіть одного виробника матимуть різну вартість.

     Другим показником, який визначає вартість транспортера, є сервіс-фактор. Як розповів Олексій Грушко, сервіс-фактор – це коефіцієнт запасу міцності редуктора. Цей показник вибирають з урахуванням продуктивності елеватора.

Технічний директор «Епіцентр Агро» Роман Лукашенко

     Відзначив, що до останнього часу був прихильником ланцюгових конвеєрів з наступних причин:

  1. Вони – більш компактні, ніж стрічкові;
  2. Вони – закриті;
  3. Займають менше габаритного місця.

     Але, за його словами, якщо на елеваторі потрібно терміновий ремонт, то з ланцюгового транспортера простіше забрати зерно, – тільки за допомогою регулювання засувки.

     Серед недоліків ланцюгових конвеєрів експерт називає два найбільших:

  1. Значний відсоток бою зерна при високій швидкості конвеєра;
  2. Високе споживання електроенергії.

     А головні переваги стрічкових конвеєрів, на думку експерта, відповідно прямо протилежні – нижче споживання електроенергії та менший відсоток бою зернових.

     Але один є у них і мінуси. Головний з них – стрічковий транспортер більший в габаритах. Тому на своїх елеваторах вони не відмовилися на 100% від ланцюгових конвеєрів. Вони присутні в схемах, але вони намагаються звести до мінімуму їх кількість.

Вітчизняне або закордонне

     За словами експерта, керуючись стереотипом про якість закордонних товарів, в 70% випадків елеваторники, віддають перевагу іноземним виробникам.

     За його словами Європейські та Турецькі виробники пропонують обладнання приблизно за ціною українських виробників, але за технічними параметрами на рівень нижче.

     Як відзначає Олексій Грушко насправді сьогодні рівень українських виробників не поступається закордонним. Більш того, вітчизняне обладнання для елеваторів нерідко виграє за технічними параметрами, якістю та ціною.

кнопка для поширення у twitter кнопка для поширення у facebook