Основні види продуктів, які отримують після подрібнення зерна
В усьому світі займаються подрібненням зерна на комбікорм та переробленням пшениці на борошно. Борошно — це продукт який одержують після подрібнення зернових культур на млині, та використовують для випікання хліба та кондитерських виробів або виготовлення макаронних виробів. В Україні на заводах з виробництва борошна можуть перемелювати:пшеницю, ячмінь, рис, овес, гречку. На даних виробництвах встановлюють наступне обладнання: млини сортового помолу (дані зернові млини переробляють зерно в сортове борошно. Продуктивність такого зернового млина може бути від 100 до 550 т/добу), модульні зернові млини – це мінімлини, або малогабаритні зернові млини.
Види комбікормових заводів та обладнання
В усьому світі виробництво промислових тваринницьких кормів спрощує діяльність фермерів. Для подрібнення зерна на комбікорм, на комбікормових заводах є цілі крупоцехи. Комбікормове виробництво має багато переваг, наприклад: гнучкість, економія та якість. Сучасні технології дозволяють створювати та змішувати корм за індивідуальним рецептом. За потужністю всі заводи поділяються на три групи:
1)великої потужності — від 15 т готового комбікорму за годину;
2) середньої потужності — 5 до 10 т/ год;
3) низької потужності — до 2,5 т/год.
В крупоцехах встановлюють наступне обладнання: подрібнювачі, дробарки, охолоджувачі, крупорушки, зернові сепаратори та інше круп’яне обладнання.
Виділяють наступні види крупорушок або зерно подрібнювачів:
1) молотковий — має барабан з молоточками;
2) жорновий — має два диски : нерухомий та рухомий;
3) вальцевий — має комплект вальців, через який проходить зерно;
4) роторний — має ножі для подрібнення зерна.
Немає значення який тип крупорушки буде обраний для перероблення зерна. На вибір моделі впливає: вартість, енергозатратність, ефективність, зручність ремонту та монтажу, розмір і т.д.. Всі ці характеристики потрібно враховувати при виборі обладнання.