Зображення металевих силосів для зберігання зерна

Способи зберігання зерна в металевих силосах

Найефективнішим та найпростішим способом зберігання зерна є силоси. Виробники силосів для зберігання зерна в Україні створюють два типи конструкцій: вертикальний (металевий силос) та горизонтальний (в складах підлогового типу). Для зберігання зерна сухого типу (пшениця, овес) використовують вертикальні металеві силоси, а для зберігання насіння олійних культур – горизонтальні.

Процеси зберігання зерна

Для проєктування складів (силосів) важливо знати біологічні процеси зерна, які відбуваються з ними. Під час зберігання зерно в силосі дозріває, не залежно від того яким воно було зібрано. В період зберігання з зерна виділяється волога і якщо силос не буде достатньо провітрюватися, то зерно почне псуватися. Якщо зерно сухе, то фізіологічні процеси будуть відбуватися повільніше і воно буде зберігатися довше в металевому силосі. Під час проєктування металевих зерносховищ потрібно також враховувати фізичні властивості зерна – сипкість та тепломісткість.

Основні вимоги до металевих силосів

Металеві силоси є одними з найпопулярніших зерносховищ, як по вартості, так і по терміну спорудження. Українські та світові виробники силосів для зберігання зерна визначають основні вимоги до них. Зерносховище має бути:

1) сухим

2) чистим

3) недоступним для птахів, комах та гризунів

4) мати потужну вентиляцію

5) захищеним від атмосферних та ґрунтових вод.

В металевих силосах, зазвичай, зберігають зерно, вологість якого не перевищує 13%. Комплектація (конструкція, форма і розмір) металевого силосу має надавати вільний доступ до зерна для контролю над його станом. Внутрішні стінки силосу мають бути без тріщин та інших пошкоджень, в яких можуть перебувати гризуни та шкідники.

З чого виготовляють металеві силоси

Під час виготовлення та монтажу металевого силосу не потрібно встановлювати фундаментну плиту. Силоси виготовляють з оцинкованого матеріалу з конусним днищем. Металеві листи можуть бути гладкі, ребристі або профільовані. Стіна металевого силосу виготовлена з кілець, висота яких 1,5 і 3 м. Дані конструкції також обладнують вентиляційними установками з подачею повітря через труби.

кнопка для поширення у twitter кнопка для поширення у facebook