Зображення зерносушарки | ЕлеваторРемКомплект

Історія зерносушильного ринку. Види та особливості конструкцій

     У століття нових технологій і прогресу потрібно активно вивчати та приймати останні тренди, які нам дають виробники. Далі піде мова про зерносушильне обладнання для сушіння різних культур: ячмінь, рапс, рис, кукурудза, соя, соняшник та інші.

     Найчастіше аграрії цікавлять наступні питання: Як максимально використовувати технології 21 століття?; На що слід звертати увагу при роботі на зерносушильних агрегатів?; Які показники виходять на перший рядок для аграріїв?.

     Потрібно чітко і згідно з потребами, виокремлювати критерії вибору зерносушарок, адже вони мають чимало різновидів. Серед них: горизонтальні сушарки, сушарки конвеєрного типу, шахтні зерносушарки, мобільні зерносушарки, карусельні зерносушарки, модульні зерносушарки, баштові зерносушарки та інші.

 

     Сушарка конвеєрного типу – машина розроблена в 50-60 роках. Сьогодні її намагаються позиціювати як універсальний агрегат для сушіння зернових та олійних культур.

Плюси та мінуси цієї установки:

Серед позитивних моментів це її габарити, досить швидкий монтаж і невеликі вкладення на будівельні роботи.

Недоліки цього типу машин – складна конструкція з безліччю обертових елементів (напрацювання на знос), чим більше вузлів і механізмів, тим більша ймовірність відсотка ламання.

Також недоліком є і відсутність можливості утеплення сушарки, що дає певні складності при роботі в холодну пору року.

Крім того, конвеєрну сушарку необхідно доукомплектувати норією, що несе додаткові витрати.

 

     Карусельна зерносушарка – це тренд Радянського Союзу, вона призначена для сушіння невеликих обсягів фуражу.

Плюси та мінуси цієї установки:

 Плюс машини такого типу в можливості роботи з травами, і відносно доступній ціні.

     А ось негативних моментів набагато більше: рівномірність просушування зерна на низькому рівні, немає можливості охолоджувати зерно, необхідно доукомплектувати об’єкт силосом охолодження, що збільшує витрати покупця.

     Крім того, зазвичай потрібно мати на увазі, що витрати на будівництво і монтаж такої сушарки досить високі, це близько 20-30% від вартості, і в обов’язковому форматі потрібен навіс, а це знову додаткові кошти.

 

     Модульна зерносушарка або як її називають в народі – американка, прийшла до нас від її родоначальників з Північної Америки. Там такий тип сушарок досить популярний у зв’язку з низькою вартістю паливно-мастильних матеріалів та електрики.

Плюси та мінуси цієї установки:

Такі сушарки мають високий рівень споживанням палива та електроенергії, так само тут є велика кількість редукторів, які необхідно обслуговувати та звичайно установка і монтаж потребує часу і фінансових витрат.

 

     Шахтні зерносушарки – це потужні продуктивні агрегати для сушіння великого обсягу зерна в потоці.

Плюси та мінуси цієї установки:

Машини відрізняються тим, що у них мінімальні витрати на паливно-мастильні матеріали та електроенергію, гарна якість висушеного продукту і просте обслуговування.

До недоліків можна віднести значні інвестиції при будівництві, витрати на проєктні роботи, необхідність додаткового обладнання.

 

     Мобільні зерносушарки – цей тип сушарок дуже популярний в Європі, в Росії, їх почали активно застосовуватися у 2000 роках, і досі вони вважаються одними з найбільш зручних і простих видів зерносушарок.

Плюси та мінуси цієї установки:

Невелика витрата палива, мінімум витрат електроенергії з можливістю роботи від ВВП трактора, навіть в полі, швидкий монтаж, можливість працювати в холодну пору року при системі підігріву палива (є в певних марках сушарок), не потрібно проєктів, погоджень і сертифікатів, ліквідна на вторинному ринку, внаслідок довгого терміну роботи та наявності шасі, відсутності додаткового обладнання (норії, завальні ями, транспортери й т.д.) – це все ті плюси, якими хваляться виробники мобільних агрегатів. До мінусів – неможливість сушити дуже великі обсяги, хоча є можливість встановити кілька машин, але в таких випадках покупцеві краще дивитися в бік шахтних сушарок.

Таким чином, можна зробити короткий висновок про те, що потрібно підбирати сушарку саме під свої можливості та потреби та виходити зі своїх цілей та завдань.

кнопка для поширення у twitter кнопка для поширення у facebook