зображенням самоплинного обладнання для елеваторів | ЕлеваторРемКомплект

Самопливне обладнання та особливості його проєктування

Самопливне обладнання відносять до додаткового елеваторного обладнання та пов’язують між собою основне обладнання: норії, конвеєри, силоси, сепаратори, зерносушарки, завальні ями та ін.

Що таке самоплив?

Конвеєрне обладнання, в якому зерно та інші матеріали рухаються під дією сили тяжіння. Сюди можна віднести – труби, перехідники, вводи, хомути, засувки, коліна, перекидні клапани, системи бокового розвантаження силосів і т.п.

Основний компонент самопливного обладнання самопливні труби.

Застосування того чи іншого типу труб залежить від урахування заздалегідь розробленого проєкту. Крім того, система самопливного обладнання має розроблятися проєктувальниками за індивідуальним кресленням для кожного конкретного елеватора.

Що варто врахувати перед розробкою самопливних систем?

Швидкість руху зерна по самопливу доволі висока (може досягати 10-15 м/с). Як наслідок зерно може зіпсувати свою цілісність. Уникнути таких втрат допомагають гасителі швидкості. Також, допомагають регулювати потік перекидні клапани та електричні рейкові засувки.

Система самопливів на елеваторі буде служити довго за умови застосування цих допоміжних механізмів та в разі якщо враховані інерція та гравітація.

Також, на допомогу налагодженню процесу просування зерна по самопливному обладнанню приходить футерування.

Застосування цієї технології на потрібній ділянці не дозволить зноситися матеріалам раніше, ніж зноситься все інше самопливне обладнання. Але якщо заощаджувати на правильному проєктуванні та футеруванні самопливів, то в кращому випадку вони встигнуть відпрацювати один сезон.

Коли самоплив доречний?

За умови грамотного проєктування і правильного використання самопливи істотно здешевлюють вартість майбутнього елеватора, виступаючи альтернативою дорожчому транспортному обладнанню. Адже тут, на відміну від конвеєрів, немає моторів, редукторів і датчиків. А ось неправильне проєктування може звести нанівець всю користь цього обладнання.

кнопка для поширення у twitter кнопка для поширення у facebook