фото зерносушарка, зерносушильний комплекс

Зерносушарки для елеватора. Які бувають та як обрати?

     Вибрати зерносушарку для елеватора або зерноочисного комплексу може бути непростим завданням. Нині існує досить велика кількість різноманітних конструкцій і ще більше їх виробників, що пропонують оригінальні установки, а ті чи інші властивості та характеристики різних типів і конкретних сушарок нерідко виявляються ідентичними, що ще сильніше ускладнює вибір.

     Мобільні зерносушарки та стаціонарні, шахтні та барабанні, вітчизняного виробництва і закордонні – всі вони мають свої переваги та недоліки. Головне – обрати ту, яка найбільше підходить для конкретних умов експлуатації та для конкретного бюджету.

     Тож пропонуємо розглянути види зерносушарок.

     Зерносушарки можна класифікувати та розділяти на типи за декількома принципами. Найбільш поширений поділ за принципом побудови конструкції. Тут розрізняють такі види установок:

     Шахтні зерносушарки, в яких сушка відбувається в вертикальних шахтах на коробах, між якими рухається теплоносій;

     Баштові сушарки – в них зерно рухається між двома металевими листами, які обдуваються гарячим повітрям;

     Барабанні зерносушарки, в яких зерно перемішується і переміщається спеціальними лопатями в горизонтальному барабані;

     Карусельні сушарки, в яких зерно насипається на сітчастий піддон і продувається знизу теплим повітрям. Та частина його, яка досить просихає, висипається, а зверху в загальну масу з тією ж швидкістю додається додаткова кількість матеріалу;

     Конвеєрні сушарки, які працюють шляхом прогріву зерна на транспортній стрічці;

     Модульні зерносушарки, за принципом роботи схожі з баштовими, але відрізняються від них конструктивно: в них зерно розподіляється по широкій колонці між металевими листами, через які продувається теплоносій. Кількість модулів може бути довільним і залежить від необхідної продуктивності сушарки.

     Окрему категорію установок займають зерносушильні комплекси. У них можуть бути зерносушарки будь-якого типу разом з усім допоміжним і супутнім обладнанням: завантажувальними та розвантажувальними бункерами, норіями, конвеєрами та зерноочисними установками. Такі комплекси, на відміну від сушарок, являють собою закінчені технологічні одиниці, повністю виконують завдання сушки й дозволяють певний час зберігати зерно перед використанням або перевантаженням.

     Також сушарки поділяються на два типи по мобільності.

     Пересувні сушарки мають шасі, легко буксируються автомобілем, не вимагають отримання спеціальних дозволів на установку і прості в роботі. Серед них зустрічаються мінісушарки, які підходять для маленьких фермерських господарств. Головна особливість їх – низька продуктивність.

     Більшість же зерносушарок стаціонарні і являють собою капітальні будови з фундаментом і міцними, що несуть конструкціями. Саме вони застосовуються на великих сільськогосподарських підприємствах.

кнопка для поширення у twitter кнопка для поширення у facebook